Міносвіти України пропонує давати стипендії лише інвалідам, сиротам і відмінникам Русская версия

Міністерство освіти і науки винесло на громадське обговорення законопроект про внесення змін до законів про освіту і вищу освіту. Згідно документу, із законодавства пропонується виключити положення про надання студентам профтехучилищ безкоштовного харчування і обов'язкових виплат стипендій студентам ВНЗ та ПТУ. Замість цього пропонується ввести соціальні стипендії для інвалідів і сиріт, а також академічні стипендії для студентів, що досягли успіхів у навчанні.

На офіційному сайті Міністерства освіти і науки був опублікований текст законопроекту про внесення змін до законів про освіту і вищу освіту. Згідно запропонованим змінам, учні профтехучилищ і студенти ВНЗ державної і комунальної форм власності будуть позбавлені гарантованих стипендій в розмірі не менше двох не оподатковуваних податком мінімумів доходів громадян (34 грн). Крім того, із законодавства будуть виключені положення про надання безкоштовного харчування учням профтехучилищ і повного державного забезпечення сиріт, інвалідів і дітей, позбавлених батьківської опіки, які навчаються у ПТУ.

Замість цього Міносвіти пропонує виплачувати так звану академічну стипендію студентам, що досягли особливих успіхів у навчанні. А інваліди, сироти і діти, позбавлені батьківської опіки, отримають право на соціальну стипендію. Порядок призначення академічних і соціальних стипендій повинен буде встановлювати Кабінет міністрів.

Як повідомив один з авторів законопроекту, радник міністра освіти і науки Дмитро Кульбаба, документ був розроблений з метою економії бюджетних коштів. За його словами, більшість учнів будуть позбавлені стипендій, а отримувати їх будуть лише інваліди, сироти і відмінники. Пан Кульбаба відзначив, що така норма стимулюватиме студентів до навчання. "Сьогодні студентам і без того знімають стипендії за погані оцінки", - відзначив радник міністра. При цьому він не уточнив, яку саме суму Міносвіти планує заощадити таким чином.

Ректори українських ВНЗ сприйняли ініціативу міністерства неоднозначно. Зокрема, ректор Київського державного інституту декоративно-прикладного мистецтва і дизайну ім. Бойчука Володимир Ляхоцький підтримує цю новину. "Завжди і у всіх країнах стипендія стимулює талановиту молодь до навчання. У нас же склалася ситуація, коли ВНЗ частенько випускають посередніх фахівців", - підкреслив пан Ляхоцький.

З ним не згоден ректор Одеського державного медичного університету Валерій Запорожан. Він пояснив, що мотивацію для навчання і подальшої роботи за фахом мають перш за все студенти з малозабезпечених сімей. Вони приходять до ВНЗ менш підготовленими, ніж ті, хто мав фінансову можливість займатися з репетиторами. Проте завдяки своєму прагненню вчитися малозабезпечені студенти до другого-третього курсу надолужують згаяне. "Позбавити їх стипендії означає позбавити можливості добре вчитися. Адже стипендії для того і існують, щоб студент мав можливість повністю віддатися навчанню", - сказав пан Запорожан.

На думку заступника голови парламентського комітету з питань соціальної політики і праці Ярослав Сухой (Партія регіонів), намагаючись таким чином стимулювати студентів, Міносвіти доб'ється зворотного ефекту. "Стипендія завжди була відмінною стимул-реакцією до навчання. А сьогодні, в умовах економічної кризи, вона тим більше потрібна студентам", - підсумував пан Сухой.

За матеріалом Коммерсант.
Новини за темою:
  • "Teraz Wroclaw" в українських Центрах європейської інформації
  • "БЮТ-Батьківщина" хоче заслухати у Верховній Раді України міністра освіти
  • "Вчителі повертаються в Україну. Це втішна ситуація", - Сергій Шкарлет
  • "Дистанційне навчання руйнує психіку і соціальні навички дітей": так вважає більшість українців
  • "Діти менше читають, ніж колись" - у Міносвіти прокоментували
 18.06.2009 10:36
 

Навігація

Як знайти реферат? Як написати реферат? Як оформити реферат? Перекладач Перевірка правопису Дошка оголошень Пошук по сайту Статистика Топ 20 Допомога проекту Порекомендувати сайт Авторські права Зворотний зв’язок Підписка

Дозвілля

Анекдоти Гороскопи Приколи Карти

Допоможи іншим

Довелося самому робити реферат? Є український підручник або методичка? Тоді допоможи іншим полегшити навчання, додай реферат або підручник у базу сайту.

Анекдот

27. Ежик научился дышать через ж&пу. Шёл по лесу, устал, сел на пенёк, задохнулся и умер. :-(( далі
Інші анекдоти