Найдавніший текст Голландії виявився борговою розпискою I століття Русская версия

Вчені знайшли найстаріший на території Нідерландів письмовий текст. Ним виявилася знайдена в 1914 році біля села Толсюм у північній провінції Фрісландія дощечка із записом латинською мовою.

Дослідники Фризького музею і Фризького історичного центру змогли визначити, що текст був написаний 23 лютого 29 року нашої ери. На дощечці було записане боргове зобов'язання солдата з племені батавів, що проживав в ті часи на території нинішніх Нідерландів.

Письмовий пам'ятник вивчали професора Оксфордського університету Елан Боуман і Роджер Томлін і професор Лейденського університету Клаас Ворп, що працюють в даний час в цих музеях.

У Римській імперії для письма використовувалися дерев'яні дощечки, вкриті воском, по якому писали грифелем. На знайденій у Фрісландії дощечці автор запису так сильно натискав на грифель, що букви залишилися на дереві у вигляді вм'ятин. За допомогою фотографування тексту під різними кутами і при різному освітленні вченим вдалося його прочитати.

За матеріалом Газета.Ru.
Новини за темою:
  • Марсіанський ґрунт виявився придатним для життя черв’яків
  • Померла останній носій однієї з найдавніших мов Землі
  • У Голландії знайдено відразу дві картини Ван Гога
  • У Голландії виявили нову картину Ван Гога
  • Рівень радіації на "Фукусімі" виявився у 18 разів вище
 27.04.2009 10:51
 

Навігація

Як знайти реферат? Як написати реферат? Як оформити реферат? Перекладач Перевірка правопису Дошка оголошень Пошук по сайту Статистика Топ 20 Допомога проекту Порекомендувати сайт Авторські права Зворотний зв’язок Підписка

Дозвілля

Анекдоти Гороскопи Приколи Карти

Допоможи іншим

Довелося самому робити реферат? Є український підручник або методичка? Тоді допоможи іншим полегшити навчання, додай реферат або підручник у базу сайту.

Анекдот

Переполненный втобус.Сидит бабулька,рядом,держась за поручни,стоит пионер.Бабулька закашлялась,а пионер ей говорит:
-Бабушка,будьте здоровы!
Бабушка:
-Внучек,так я ведь не чихала.Я кашляла.
А пионер ей отвечает:
-А мне по...й!Ты хоть х....ем подавилась!
Пионер должен быть вежливым!
Інші анекдоти