Престижні українські університети не квапляться піднімати планку для своїх абітурієнтів Русская версия

Більшість провідних університетів України вирішили не підвищувати прохідний бал для своїх абітурієнтів. Правом встановити вищі вимоги до вступників скористалися лише шість із першої тридцятки українських ВНЗ, решта, як і раніше, прийматиме документи від усіх. Такі результати дослідження, проведеного Громадянською мережею ОПОРА, повідомляє Інформаційний центр незалежного оцінювання.

Як відомо, вже другий рік поспіль вступ до вищих закладів освіти можливий лише за наявності сертифікату зовнішнього незалежного оцінювання, при чому ВНЗ не мають права приймати до своїх лав абітурієнтів, що набрали менш ніж 124 бали за 100-бальною системою рейтингування (від 100 до 200). При цьому абітурієнти мають можливість подавати свої документи до необмеженої кількості як власне закладів, так і факультетів та спеціальностей в одному закладі.

Через це у 2008 році громадські спостерігачі фіксували велике завантаження приймальних комісій. Аби уникнути цього 2009 року, рішенням Міністерства освіти і науки вищі начальні заклади отримали можливість, як йдеться у наказі МОН, "встановити більш високу кількість балів сертифікатів з профільних загальноосвітніх предметів, з якими абітурієнт допускається до участі у конкурсі щодо зарахування на навчання".

Більшість з престижних ВНЗ вирішили цим правом не користуватися. Такого висновку дійшли експерти громадянської мережі ОПОРА, які провели моніторинг правил прийому тридцяти кращих ВНЗ України за рейтингом ЮНЕСКО.

Виявилось, що лише шість із топової тридцятки підняли мінімальний бал вище 124-х. Це Національний університет "Києво-Могилянська Академія" (4 місце рейтингу) - 180 балів на спеціальності "правознавство" та 150-160 балів на інші спеціальності, Київський національний університет ім. Тараса Шевченка (2 місце рейтингу) - від 140 до 160 (соціально-гуманітарні науки), Київський політехнічний інститут (1 місце рейтингу) - 150, Національний аграрний університет (7 місце рейтингу) - 140-150 балів, Київський національний економічний університет ім. Вадима Гетьмана (18 місце рейтингу) - 140, Вінницький національний технічний університет (23 місце рейтингу) - 130-140.

На думку авторів дослідження, ВНЗ не скористалися правом підвищити мінімальний затребуваний бал з низки причин, передовсім, через прогнозовано меншу кількість цьогорічних абітурієнтів, що пов’язано з "демографічною ямою". "Крім того, існують спеціальності з традиційно невисокою популярністю, де підвищувати прохідний бал означає погіршити й без того непривабливе становище. Нарешті, ВНЗ зацікавлені у фінансових вливаннях з боку майбутніх студентів, що є частиною цілком законного прибутку", йдеться в результатах дослідження.

Нагадаємо, що цього року сесія зовнішнього незалежного оцінювання охопить 8 навчальних предметів та триватиме з 6 травня по 5 червня. Для участі в ньому Українським центром оцінювання якості освіти вже зареєстровано 454 156 випускників цього та минулого років.

За матеріалом Освітній портал.
Новини за темою:
  • «Цифровий актив для України»: українські освітяни отримали майже три тисячі ноутбуків
  • «Це атака на систему оцінки якості медичної освіти» – заступник керівника МОЗ про Університет Богомольця
  • «Українська література в коміксах»: презентовано культурно-мистецький проєкт для учнів 7-11 класів
  • «Треба залишити для дистанційного опанування українськими дітьми за кордоном тільки україноцентричні предмети», - Лілія Гриневич
  • «Підготовка людей майбутнього»: яким буде Президентський університет
 11.03.2009 12:18
 

Навігація

Як знайти реферат? Як написати реферат? Як оформити реферат? Перекладач Перевірка правопису Дошка оголошень Пошук по сайту Статистика Топ 20 Допомога проекту Порекомендувати сайт Авторські права Зворотний зв’язок Підписка

Дозвілля

Анекдоти Гороскопи Приколи Карти

Допоможи іншим

Довелося самому робити реферат? Є український підручник або методичка? Тоді допоможи іншим полегшити навчання, додай реферат або підручник у базу сайту.

Прикол №1440

Випадковий прикол
Інші приколи