“Ми повинні розвивати освіту дорослих, початок цьому покладе прийняття Закону “Про освіту”...

“У період кризи особливо важливо розвивати освіту дорослих, нині ми у цій сфері освіти суттєво відстаємо від провідних країн світу”, – про це зазначив директор департаменту атестації кадрів вищої кваліфікації та ліцензування МОН Андрій Шевцов на форумі «Міжнародні дні освіти дорослих у Запорізькій області».

Поштовхом до розвитку освіти дорослих має стати прийняття Закону “Про освіту”, що 6 жовтня пройшов перше читання в парламенті. Саме він закладе основи реформування цієї галузі освіти.

Форум проходив з 6 по 8 жовтня у Запоріжжі, його головна мета – сприяти розробленню державної освітньої політики з питань освіти і навчання дорослих, формувати в українському суспільстві розуміння цінності освіти впродовж життя, особистісного й професійного саморозвитку людини.

Після ухвалення закону “Про освіту” можна буде приступити до створення Закону “Про освіту для дорослих”, саме тому напрацювання подібних форумів є дуже важливим уже сьогодні.

У рамках форуму до Запорізької області завітали вітчизняні та зарубіжні фахівці, зокрема з Німеччини, Білорусі та Латвії.

Також учасники форуму дали спільну прес-конференцію, на якій представили захід громадськості. Зокрема, голова Запорізької облдержадміністрації Костянтин Бриль зазначив, що Запорізька область уже стала центром інклюзивної освіти, а тепер тут впроваджується освіта дорослих.

“Форум – це значуща подія для Запорізької області. Наші освітяни напрацювали певний досвід, який має поширюватися серед інших регіонів країни. Треба розуміти, що право на освіту мають не лише діти та підлітки, а й дорослі. Запорізька облдержадміністрація працює над створенням та поліпшенням умов для освіти дорослих, наближенням їх до європейського рівня”, – наголосив Костянтин Бриль.

Василь Кремень, президент Національної академії педагогічних наук України, зазначив, що сучасний світ ставить нові вимоги перед дорослою людиною, тому й система освіти дорослих має розвиватися швидше.

Його думку щодо необхідності розвитку освіти для дорослих підтримав консультант програми “Міста, що навчаються” Інституту ЮНЕСКО Лі Сунг.

“Провідні фахівці поширюють ідею навчання дорослих по всьому світі, наразі система фахівців охоплює 140 міст різних країн світу. Це зумовлено необхідністю нового способу сучасного життя, швидким науково-технічним прогресом та розвитком демократичного суспільства”, – наголосив Лі Сунг.

У рамках форуму працювали 4 секції «Освіта дорослих як запорука економічного розвитку регіону» на базі Запорізької обласної федерації роботодавців; «Освіта дорослих і громадянське суспільство в Україні: виклики сьогодення» на базі Запорізького національного університету; «Центри освіти дорослих як осередки розвитку територіальної громади» на базі Запорізької обласної наукової бібліотеки ім. О. М. Горького; «Навчання дорослих з особливими потребами та людей похилого віку: суспільна відповідальність» на базі Запорізького геріатричного пансіонату.

Міжнародні дні освіти дорослих у Запорізькій області проводяться за сприяння Міністерства освіти і науки України, Національної академії педагогічних наук України, Представництва DVV International в Україні, Національної спілки журналістів України, Української асоціації освіти дорослих, Запорізької обласної державної адміністрації, виконавчого комітету Мелітопольської міської ради та інших установ та організацій.

Нагадаємо, що 4 жовтня 2016 року Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич зустрілася з представниками Інституту з міжнародного співробітництва Німецької асоціації народних університетів в Україні (DVV International) та обговорила з ними подальший розвиток освіти дорослих в Україні.

Довідково:

Освіта дорослих — це практика навчання і виховання дорослих, набуття ними нових навичок, умінь та знань, пов’язана з новим працевлаштуванням чи з іншого роду зміною діяльності. Освіта дорослих є цілеспрямованим процесом розвитку і виховання особистості завдяки реалізації освітніх програм та послуг. Здійснення освітньо-інформаційної діяльності відбувається в межах та поза межами загальної середньої, професійно-технічної, вищої та післядипломної освіти.

Ідея проведення Міжнародних днів освіти дорослих зародилася у 1992 році в Національному інституті безперервної освіти дорослих (NIACE) у Великобританії. На п’ятій конференції ЮНЕСКО в Гамбурзі в 1997 році близько двох тисяч представників міністерств освіти, урядових та неурядових організацій, фондів, дослідницьких центрів з усіх континентів рекомендували проведення Міжнародних днів освіти дорослих в усіх країнах світу. Починаючи з 2000 року Україна бере активну участь у цій міжнародній акції.

За матеріалом МОН.
Новини за темою:
  • Комітет Верховної Ради з освіти прийняв пропозиції студентів
  • Міністерство освіти України передумало забороняти наукові конференції у ВНЗ
  • 8 травня відбудеться мітинг під стінами міністерства освіти України
  • У застосунок Дія додано документи про освіту
  • Освітня децентралізація – 3. МОН організовує низку обласних семінарів з децентралізації освіти
 10.10.2016 00:00
 

Навігація

Як знайти реферат? Як написати реферат? Як оформити реферат? Перекладач Перевірка правопису Дошка оголошень Пошук по сайту Статистика Топ 20 Допомога проекту Порекомендувати сайт Авторські права Зворотний зв’язок Підписка

Дозвілля

Анекдоти Гороскопи Приколи Карти

Допоможи іншим

Довелося самому робити реферат? Є український підручник або методичка? Тоді допоможи іншим полегшити навчання, додай реферат або підручник у базу сайту.

Прикол №2849

Випадковий прикол
Інші приколи