У МОН пояснили особливості вступу для абітурієнтів із Донбасу

У МОН пояснили особливості вступу для абітурієнтів із Донбасу

Під час прес-конференції на тему «Особливості вступу до ВНЗ України абітурієнтів з Донбасу», що відбулась учора, 5 липня, Міністерство освіти і науки України спільно з ГО «Фонд «Відкрита політика» презентували дорожню карту, допоміжний анімаційний ролик і всі деталі стосовно вступної кампанії 2016 року для абітурієнтів із Донбасу.

Як пояснила генеральний директор ГО «Фонд «Відкрита політика» Ірина Жданова, відмінність між звичайною процедурою вступу за результатами ЗНО і спрощеною процедурою полягає в тому, що в разі спрощеної процедури абітурієнти з Донбасу можуть вступати до навчальних закладів, що знаходяться на підконтрольних Україні територіях Донецької та Луганської областей, а також до евакуйованих з окупованих районів вишів.

«Зараз головне – це донести інформацію про спрощену процедуру вступу для дітей з Донбасу», – наголосила Ірина Жданова.

Серед інших особливостей вступу за спрощеною процедурою: Наявність українського паспорту чи ідентифікаційного коду необов’язкова Вступ за результатами ДПА чи вступних іспитів Можна вступати не лише до університетів, а й до коледжів, технікумів та їхніх структур

Зауважується, що такий механізм розробили з об’єктивних причин, адже здати ЗНО дітям з непідконтрольних територій надзвичайно важко.

Здійснюватись вступ за спрощеною процедурою буде на базі освітніх центрів «Донбас-Україна», які, за словами пані Жданової, розпочали роботу 1 липня.

«З 1 по 11 липня вони [освітні центри «Донбас-Україна». – «ОП»] надають консультаційну допомогу відповідним категоріям осіб.

Зараз на сайті МОН вже розміщено перелік уповноважених навчальних закладів, на базі яких створено освітні центри “Донбас-Україна”, там не лише перелік установ, а й контакти уповноважених осіб та вся необхідна додаткова інформація», – зазначила Світлана Кретович, завідувач сектором переміщених вищих навчальних закладів Департаменту вищої освіти МОН України.

Центри «Донбас-Україна» можуть надати допомогу таким категоріям вступників з Донбасу:

Абітурієнти, що мають український атестат і сертифікати ЗНО. Вони можуть вступати як на загальних підставах, так і за спрощеною процедурою, – на вибір самого вступника.

Абітурієнти, що мають український атестат або свідоцтво, але не складали ЗНО. Вони можуть вступати до вишів за спрощеною процедурою на підставі вступних іспитів – тобто до навчальних закладів, що знаходяться на підконтрольних Україні територіях Донецької та Луганської областей, а також до евакуйованих з окупованих районів вишів, які нині розташовані в Києві, Вінниці, Дніпрі, Кривому Розі, Сумах, Харкові.

Абітурієнти, що не мають документа державного зразка і не складали ЗНО. Вони в освітніх центрах «Донбас-Україна» за спрощеною процедурою проходять державну підсумкову атестацію і отримують відповідну довідку, при цьому з ДПА з української мови та історії України виставляється оцінка, а з решти предметів – відмітка «зараховано». При вступі до ВНЗ враховуються оцінки з ДПА з української мови та історії України та результати вступного іспиту, який встановлюється на розсуд вишу.

Пані Світлана додала, що на прохання МОН освітні центри повинні забезпечити спрощену процедуру протягом трьох днів для того, щоб абітурієнти змогли пройти всю процедуру оцінювання.

«Ці вступники потрапляють в загальний конкурс та, в залежності від конкурсного балу, вони проходять або на місця державного замовлення, або на місця контракту», – додала вона.

Строки вступної кампанії для абітурієнтів з Донбасу: До 27 липня – прийом документів на навчання за кошти державного бюджету До 6 серпня – зарахування на місця державного замовлення До 20 вересня – вступ та зарахування на контрактні місця, а також на заочну форму навчання

Ірина Жданова окремо наголосила на тому, що протягом трьох місяців після зарахування абітурієнти з Донбасу повинні отримати всі документи, які подаються при вступі за звичайною процедурою: атестат, паспорт та ідентифікаційний код.

Без ідентифікаційного коду студент не зможе отримати стипендію, крім того, затримка з оформленням потрібних документів може стати підставою для відрахування.

У підготовці документів посприяють освітні центри «Донбас-Україна», додала Світлана Кретович.

Новини за темою:
  • Абітурієнти четвертий день вступають наосліп
  • Вступні до магістратури-2024: календар проведення
  • У перший день вступної кампанії було подано майже 100 тисяч заяв
  • У Києво-Могилянській академії зібрали найсмішніші запитання абітурієнтів
  • Невідомий за 300 доларів "злив" завдання вступникам
 06.07.2016 00:00
 

Навігація

Як знайти реферат? Як написати реферат? Як оформити реферат? Перекладач Перевірка правопису Дошка оголошень Пошук по сайту Статистика Топ 20 Допомога проекту Порекомендувати сайт Авторські права Зворотний зв’язок Підписка

Дозвілля

Анекдоти Гороскопи Приколи Карти

Допоможи іншим

Довелося самому робити реферат? Є український підручник або методичка? Тоді допоможи іншим полегшити навчання, додай реферат або підручник у базу сайту.

Гороскоп на сьогодні

Овен (21.03 - 20.04) Овен (21.03 - 20.04)

Сегодня Овны почувствуют большой запас энергии, а еще у них будет решимость достичь своих целей. Будьте готовы к активным действиям и не бойтесь принимать решения. Ваша настойчивость и уверенность... далі

Інші гороскопи