Усе ближче і ближче. МОН і НАНУ обговорили проект створення Київського академічного університету

Усе ближче і ближче. МОН і НАНУ обговорили проект створення Київського академічного університету

Саме таку назву матиме фізико-технічний університет, про наміри створення якого Міністр освіти і науки Сергій Квіт говорив ще в середині лютого.

Обговорення проекту відбулося 25 березня 2016 року на спільному засіданні Президії Національної академії наук України та Колегії Міністерства освіти і науки України під головуванням президента НАНУ Бориса Патона. У дискусії також взяли участь Міністр освіти і науки Сергій Квіт та його заступник Максим Стріха.

Як повідомив на засіданні віце-президент НАН України академік Анатолій Загородній, новостворений університет повинен стати закладом нового типу, де навчальний процес буде поєднано з активною науково-дослідною діяльністю за підтримки НАН України.

Директор департаменту вищої освіти Міністерства освіти і науки України Олег Шаров зауважив, що питання про створення Київського академічного університету розглядається в контексті реформаторської діяльності МОН, головною метою якої є забезпечення якості вищої освіти та автономізація вишів. Для досягнення цієї мети необхідним є підвищення конкурентоспроможності вітчизняних вишів, а відповідно – модернізація мережі вищих навчальних закладів. Крім того, за словами чиновника, важливим кроком у цьому напрямку є підготовка наукових кадрів для наукових установ і ВНЗ, формування нового наукового покоління студентів і забезпечення відповідних умов для здійснення цього процесу: «Створення такої установи сприятиме інтеграції вітчизняної освіти і науки у світовий науковий простір».

Як і повідомлялося раніше, бакалаврські програми Київського академічного університету реалізовуватимуться на базі Київського національного університету імені Тараса Шевченка, починаючи із заочної фізико-технічної школи для старшокласників Малої академії наук України на умовах ретельного відбору. Профільні магістерські програми впроваджуватимуться у співпраці з провідними науково-дослідними установами НАН України.

Як вважає Олег Шаров, до створення Київського академічного університету також повинні долучитися НТУ «Київський політехнічний інститут», класичні технічні заклади по всій Україні. Наступним етапом мають бути освітні програми третього циклу вищої освіти, які будуть реалізовуватися на базі академічних інститутів НАН з наступним рівнем конкурсного відбору. У 2016 році планується здійснити перший набір магістрів у кількості 100-150 осіб. «Це повинен бути конкурсний відбір молоді, яка готова і прагне наукової кар’єри», – підкреслив пан Шаров.

Київський академічний університет як державна наукова установа буде підпорядковуватися Міністерству освіти і науки і НАН України. За словами директора департаменту вищої освіти МОН, важливою складовою формату академічного університету має стати створення міжнародної наглядової ради, яка стане запорукою реалізації кращого світового досвіду підготовки наукової еліти, інтеграції української науки до Європейського та світового дослідницького простору. За умови успіху пілотного проекту планується створення аналогічних освітніх інститутів у Харкові, Одесі, Львові, Дніпропетровську.

Крім того, на спільному засіданні МОН і НАНУ обговорили питання фахових наукових видань України, завершення будівництва джерела нейтронів у ННЦ «Харківський фізико-технічний інститут», стан виконання окремих рішень спільного засідання Президії НАН України та Колегії МОН України від 28 грудня 2015 року, стан імплементації Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність». Також обговорювалися питання про проблеми із забезпеченням Північного Приазов’я водою та фінансування Національної академії наук України у 2016 році.

За матеріалом МОН.
Новини за темою:
  • Уряд ухвалив Постанову про зміни до фінансування закладів вищої освіти
  • Фінансування шкіл із малою кількістю учнів: роз’яснення
  • 100-відсоткове фінансування державою навчання студентів частково залишиться
  • МОН запрошує на конференцію «FinLit Forum: розвиток фінансової грамотності в шкільній освіті»
  • Дрони, навчальні тири й тренажери: МОН планує закупити обладнання в межах оновлення предмету «Захист України»
 28.03.2016 17:08
 

Навігація

Як знайти реферат? Як написати реферат? Як оформити реферат? Перекладач Перевірка правопису Дошка оголошень Пошук по сайту Статистика Топ 20 Допомога проекту Порекомендувати сайт Авторські права Зворотний зв’язок Підписка

Дозвілля

Анекдоти Гороскопи Приколи Карти

Допоможи іншим

Довелося самому робити реферат? Є український підручник або методичка? Тоді допоможи іншим полегшити навчання, додай реферат або підручник у базу сайту.

Анекдот

На уроке закона божьего священник говорит детям:
- Сейчас я расскажу вам, как появился первый человек.
- Батюшка,- говорит Вовочка,- я бы послушал, как появился третий человек!
Інші анекдоти