Чотири кити. На чому МОН планує організувати нову модель фінансування вишів

Чотири кити. На чому МОН планує організувати нову модель фінансування вишів

У понеділок, 14 березня 2016 року, відбулося обговорення реформування системи фінансування вищої освіти в Україні, яке проходило в стінах Київської школи економіки, повідомляє МОН.

На заході перший заступник Міністра освіти і науки України Інна Совсун презентувала проект реформування механізму фінансування вишів.

На думку пані Совсун, чинна система фінансування потребує кардинальних змін через застарілість та необ’єктивність системи розподілу місць держзамовлення. Серед інших факторів – зростання кількості вищих навчальних закладів попри зменшення кількості студентів, що сприяє, з одного боку, більшому охопленню вищою освітою, а з іншого – негативно впливає на якість освітніх послуг.

Перший заступник Міністра наголосила, що від терміна «державне замовлення» слід відмовитись на користь фінансування вищих навчальних закладів: «Йдеться не про припинення державного фінансування, а про створення нової зрозумілої моделі». Також вона додала, що така модель повинна відповідати вимогам прозорості й ефективності, а також «розширювати свободи вищих навчальних закладів самим розпоряджатися грошима».

Структура запропонованої МОН нової моделі фінансування складається, за словами Совсун, із чотирьох компонентів.

Базове (блочне) фінансування вишів. Згідно з ним, ВНЗ отримуватиме гарантовано 80% минулорічних коштів, виділених на нього. Решта 20% розподілятимуться залежно від ефективності роботи вишу – зокрема, кількості студентів, які його обрали, наукових публікацій, науково-дослідної діяльності, рівня інтернаціоналізації, показників працевлаштування випускників, а також залучення інших джерел фінансування для наукових досліджень. Існуватиме диференціація у фінансуванні залежно від спеціальності: наприклад, інженерні спеціальності отримуватимуть більше, оскільки потребують використання лабораторій та додаткового обладнання.

Соціальний фонд. Він, як пояснила Інна Совсун, дозволить «відокремити фінансування роботи університетів від стипендій». «Державою на стипендії в різні роки виділялося 30-40% від загальних видатків на вищу освіту. Сьогодні ці видатки складають майже 6 млрд гривень. Звісно, що 60% студентів не можуть мати найкращі показники успішності», – зауважила чиновниця.

Фонд розвитку (фонд капітальних видатків). Його завдання полягає у «спрямуванні коштів на проекти розвитку університету або на його капітальні інвестиції». Зазначається, що приватні виші також можуть отримувати державне фінансування на студентів із числа найкращих абітурієнтів, якщо останні висловили бажання навчатися у приватному закладі.

Фонд державної цільової підтримки для допомоги тим категоріям населення, яким держава надає додаткову підтримку.

Насамкінець зауважується, що запропонована Міністерством освіти і науки України модель фінансування вищої освіти «відкрита до широкого обговорення та пропозицій громадськості, експертів».

Нагадаємо, нещодавно голова Комітету Верховної Ради з питань освіти Лілія Гриневич розповіла про плани надання більшої фінансової автономії вищим навчальним закладам.

За матеріалом МОН.
Новини за темою:
  • «Київський вальс – 2019»: серед випускників 11-х класів на Співочому полі відбувся XIV Міський фестиваль-конкурс
  • «2017-го систему вищої освіти очікують чотири ключові зміни», – директор департаменту вищої освіти МОН Олег Шаров
  • Янукович планує залучати науковців до реформування правоохоронних органів
  • Які зміни було внесено до плану витрат на сферу освіти і науки?
  • Як планують використовувати цифрові технології в розвитку національної системи освітніх вимірювань
 16.03.2016 17:44
 

Навігація

Як знайти реферат? Як написати реферат? Як оформити реферат? Перекладач Перевірка правопису Дошка оголошень Пошук по сайту Статистика Топ 20 Допомога проекту Порекомендувати сайт Авторські права Зворотний зв’язок Підписка

Дозвілля

Анекдоти Гороскопи Приколи Карти

Допоможи іншим

Довелося самому робити реферат? Є український підручник або методичка? Тоді допоможи іншим полегшити навчання, додай реферат або підручник у базу сайту.

Гороскоп на сьогодні

Риби (19.02 - 20.03) Риби (19.02 - 20.03)

Сегодня Рыбам стоит слушать свою интуицию – она будет работать особенно хорошо. Старайтесь следовать своему внутреннему голосу и своим желаниям. Если это необходимо, займитесь саморефлексией. Однако... далі

Інші гороскопи