Заступник Міністра презентував план створення опорних шкіл

Заступник Міністра презентував план створення опорних шкіл

За словами Павла Хобзея, який представив план на засідання Уряду у середу, 2 березня, головною метою створення опорних шкіл є забезпечення якості освіти та рівного доступу до неї, а також питання ефективності використання ресурсів.

«Ми маємо малокомплектні школи, де навчання учнів надзвичайно дороге, але найгірше – там надзвичайно низький рівень якості освіти», – зауважив чиновник.

Пан Хобзей повідомив, що сьогодні у 613 ЗНЗ І-ІІ рівнів акредитації навчається менше 25 учнів. Вартість навчання одного учня в таких школах обходиться державі понад 50 тисяч гривень на рік при середній розрахунковій вартості навчання одного учня по країні у 9100 грн.

Заступник Міністра наголосив, що навчання в опорних школах не розповсюджуватиметься на учнів початкової школи, а для п’яти-дев’ятикласників буде забезпечена відповідна інфраструктура та можливості підвезення учнів та вчителів до опорних шкіл. Він зауважив: «Рішення про створення опорних шкіл будуть приймати громади. Яка школа буде опорною, і яка буде проведена реорганізація мережі – це є право громад».

Павло Хобзей підкреслив, що при створенні опорних шкіл початкові школи залишатимуться за місцем проживання дитини, а учні які навчаються у 5-9 класах перейдуть навчатися в опорну школу. «В опорній школі має бути досвідчений директор, кваліфікований педагогічний колектив, гарна матеріально-технічна база», – пояснив заступник Міністра. Директор, за його словами, також відповідатиме за якість підготовки педагогічних кадрів і якість освіти, яка є в опорній школі та її філіях. Павло Хобзей зазначив, що опорні школи може бути створено не у всіх районах: «Деякі громади на даному етапі зможуть залишити школи в такому вигляді, як вони є, але за опорною школою ми бачимо майбутнє».

Конкурс на створення опорних шкіл буде проводитися обласними органами влади. Для проведення конкурсу на найкращий проект опорної школи Уряд виділив місцевим органам влади у вигляді субвенції 200 млн грн. Для участі у конкурсі місцеві органи самоврядування, місцеві громади мають надати план розвитку навчального закладу на наступні три роки з оцінкою можливих ризиків, кількість ставок педагогічних та непедагогічних працівників, що будуть скорочені в процесі створення опорного закладу (з філіями), план організації підвезення учнів і вчителів до опорної школи, організації інклюзивного навчання у закладі при наявності дітей з особливими потребами. Обов’язковою вимогою є чіткий опис інвестиційних потреб опорної школи. «Важливими є інвестиції, які йдуть на навчальні кабінети, в розвиток вчителів. Без розвитку вчителів, зміни ставлення, зміни підходів ми не зробимо реформу. Вчитель – це ключовий елемент в системі освіти», – підкреслив Павло Хобзей.

Обирати школи, які буде реорганізовано в опорні, буде спеціальна комісія, до складу якої увійдуть два представники обласного департаменту освіти, а також по одному представнику Міністерства освіти і науки України, постійної комісії з питань освіти обласної ради, офісу реформ, громадськості. «Нам треба підіймати спроможності громади. Тому склад конкурсної комісії повинен бути таким, щоб була комунікація між різними відомствами щодо процесу децентралізації. Середня освіта – це основа для об’єднання територіальних громад і основна їхня функція, делегована державою», – пояснив заступник Міністра.

За матеріалом МОН.
Новини за темою:
  • На будівництво школи-колегіуму в Севастополі планують витратити понад 68 млн грн
  • Міністр освіти України запропонував механізм подолання "смуги мовного відчуження" та мовних бар’єрів
  • Міністр освіти України має намір повністю українізувати ВНЗ
  • У Львові презентували книгу науковця з Острозької академії
  • Молоді сім’ї з дітьми більше не платитимуть відсотки по держкредитах на освіту
 03.03.2016 20:19
 

Навігація

Як знайти реферат? Як написати реферат? Як оформити реферат? Перекладач Перевірка правопису Дошка оголошень Пошук по сайту Статистика Топ 20 Допомога проекту Порекомендувати сайт Авторські права Зворотний зв’язок Підписка

Дозвілля

Анекдоти Гороскопи Приколи Карти

Допоможи іншим

Довелося самому робити реферат? Є український підручник або методичка? Тоді допоможи іншим полегшити навчання, додай реферат або підручник у базу сайту.

Прикол №8614

Випадковий прикол
Інші приколи