10 порад з вивчення іноземної мови

10 порад з вивчення іноземної мови

Мет’ю Юлден – англієць, який вільно говорить дев’ятьма мовами, при цьому розуміє більше дванадцяти. З тими, кому не до снаги вивчити хоча б одну іноземну, Мет’ю ділиться своїми секретами – способами оволодіння незнайомою мовою як рідною.

1. Мотивація – найголовніше

Ви повинні точно знати, навіщо вчите ту чи іншу мову, оскільки на вас чекає марафонський забіг. І у вас будуть важкі моменти, тому емоційний аспект має обов’язково бути присутнім. Часто найбільш сильною мотивацією стає необхідність говорити з цікавою людиною її рідною мовою – зауважте це. Ухваливши рішення вивчати мову, скажіть собі: «Окей, я хочу вивчити це, значить, я маю зробити все що можу цією мовою, з цією мовою і для цієї мови».

2. Знайдіть партнера

Мет’ю вивчив декілька мов разом зі своїм братом-близнюком. Першою мовою, за яку взялися Мет’ю і Майкл, була грецька, і братам було тоді всього по 8 років. «Ми були дуже мотивовані, і це триває досі. Так, якщо один розумів, що другий просунувся далі, то починав ревнувати і намагався обігнати – і тоді повторювалося все спочатку».

«Навіть якщо у вас немає брата або сестри-близнюка, знайдіть друга або ще когось, з ким ви могли б розмовляти мовою, що вивчаєте, і обговорювати свої і його успіхи».

3. Розмовляйте наодинці

Ця порада не означає, що вам не потрібний партнер, але в паузах між спілкуванням з іншими озвучуйте для себе свої думки іноземною мовою, в цьому немає нічого поганого.

«Може звучати дивно, проте розмова з самим собою іноземною мовою – чудова практика, якщо немає можливості постійно користуватися мовою».

Цей прийом допоможе запам’ятовувати нові слова й вирази і почуватися впевненіше, коли буде нагода говорити з кимось вголос.

4. Завжди залишайтеся в темі

Якщо ваша мета – почати говорити, не закопуйтеся в книжки, не зупиняйтеся на етапі розмов з собою. «Ви вчите мову, щоб нею користуватися. Спілкуйтеся, навіть на елементарному рівні – підіть у грецький ресторан і замовте обід грецькою. Говоріть під час поїздок за кордон, створіть навколо себе іншомовне середовище навіть удома, у своїй кімнаті, пишіть цією мовою пісні – придумуйте, творіть».

5. Вчити мови – це весело!

Використання іноземної мови тим або іншим способом – завжди творчий процес. Брати-поліглоти практикували грецьку, придумуючи і записуючи пісні. Поміркуйте, як ви зможете розважатися в процесі вивчення й практикування мови: створіть з другом радіо-п’єсу, запишіть комічний сюжет, вигадайте вірш або просто говоріть з першим-ліпшим. Якщо у вас не виходить знайти креативне застосування своїм знанням, можливо, ви не дотримувалися поради №4.

6. Поводьтеся як дитина

Це не означає, що ви повинні забути про хороші манери в ресторані, але у вивченні мови дозвольте собі дитячу безпосередність і цікавість. Ідея, що діти вчать мови швидше, ніж дорослі, завдяки своєму віку, застаріла: останні наукові дослідження спростували зв’язок між віком і здібностями до навчання.

Чому ж дітям вдається засвоїти незнайомі мови швидше? Просто в них немає дорослої самовпевненості, вони не бояться зробити помилку і з радістю грають, використовуючи нову мову.

Ми вчимося, припускаючись помилок. У дитинстві всіх навколо не дивують наші промахи, але для дорослих виявитися неправим – свого роду табу. Дорослий швидше скаже «Я не можу», а дитина – «Я ще цього не навчилася». Ключ до зростання і свободи – визнання, що ви не знаєте всього на світі, і спокійне прийняття цього факту.

7. Виходьте з зони комфорту

Бажання припускатися помилок означає готовність до потрапляння в ніякові ситуації. Звучить лячно, але це шлях до розвитку і вдосконалення навичок. Незалежно від свого рівня знань ви ніколи не заговорите мовою, поки не вийдете зі своєї шкаралупи. Говоріть з незнайомими, питайте дорогу, замовляйте їжу, намагайтеся жартувати. Що частіше ви зазнаватиме таких випробувань, тим ширшою ставатиме врешті ваша зона комфорту, тим упевненіше ви почуватиметеся в нових, найнесподіваніших ситуаціях.

«Спочатку ви стикнетеся зі складнощами: можливо, у вимові, граматиці, синтаксисі, або ви не зрозумієте місцеві прислів’я. У кожного носія мови є так зване «відчуття мови», тому він і носій – але ви теж можете засвоїти мову».

8. Слухайте

Ви маєте навчитися слухати до того, як зможете говорити. Будь-яка незнайома мова звучить дивно, коли ви чуєте її вперше, але чим більше ви над нею працюєте, тим більш знайомою вона здається, тим простіше буде говорити правильно.

«Ми можемо вимовляти все що завгодно, просто не користуємося цими вміннями. Наприклад, у моїй рідній англійській немає розкотистого «р», що створювало проблеми у процесі вивчення іспанської. Для мене найкращим способом оволодіння новим звуком стало постійне слухання іспанського мовлення, при цьому я намагався уявити, як вони це вимовляють», – ділиться своїм досвідом Мет’ю.

9. Спостерігайте за мовцями

Різні мови висувають різні вимоги до ваших губ, горла і власне язика. Вимова – це таке ж фізичне явище, як і ментальне. «З одного боку – і це може здатися дивним – варто дивитися на людину, коли вона вимовляє слова, в яких є звуки, що вас цікавлять, а потім намагатися відтворити ці звуки якомога ближче до оригіналу. Повірте, спочатку це може бути важко, але у вас вийде. Просто продовжуйте тренуватися». Якщо поруч немає носія мови, дивіться фільми і телепрограми мовою, що вивчається, – це хороший замінник.

10. Занурюйтеся в мову

Отже, ви пообіцяли собі вчити мову. Наскільки ви просунулися? Чи знайшли дієвий метод навчання? Мет’ю рекомендує максималістський підхід: не важливо, який спосіб вивчення мови у вас в пріоритеті, головне – практикувати нову мову щодня.

«Я прагнув увібрати якомога більше нових знань із самого початку. І якщо я щось вивчаю, я справді занурююся в процес і намагаюся використовувати нову мову впродовж усього дня. Цілий тиждень я намагаюся думати мовою, писати нею, розмовляти наодинці. Для мене це важлива частина мовної практики: написання імейлів, бесіди, зокрема з собою, прослуховування музики, радіо. Оточити себе новою мовною культурою – украй важливо для успіху».

Пам’ятайте, що найкращий результат вивчення мови – коли люди тобі відповідають. Уміння підтримувати навіть найпростішу розмову – вже величезна нагорода. І не переймайтеся: ви не дратуватимете людей, якщо говоритимете їхньою мовою неправильно. Якщо ви їх попередите – «Я вивчаю вашу мову і хотів би попрактикувати», – більшість терпляче виправлятимуть ваші помилки, підтримуватимуть і тішитимуться нагоді допомогти.

За матеріалом eduget.
Новини за темою:
  • Науковці врятували єдине на світі радіо, що мовить латиною
  • Верхова їзда може поліпшити дитячі розумові здібності
  • Американська військова корпорація успішно випробувала бойовий лазер
  • У Японії створили самовідновне скло
  • У РФ екзамен з російської мови не здали 3,3% випускників
 18.02.2016 07:10
 

Навігація

Як знайти реферат? Як написати реферат? Як оформити реферат? Перекладач Перевірка правопису Дошка оголошень Пошук по сайту Статистика Топ 20 Допомога проекту Порекомендувати сайт Авторські права Зворотний зв’язок Підписка

Дозвілля

Анекдоти Гороскопи Приколи Карти

Допоможи іншим

Довелося самому робити реферат? Є український підручник або методичка? Тоді допоможи іншим полегшити навчання, додай реферат або підручник у базу сайту.

Анекдот

Интеллигент, жутко смущаясь, обращается к красивой блондинке на остановке:
- Извините, но у вас, на том месте, ну, пониже талии и повыше ног маленькая такая белая ниточка...
- Где??? На ЖОПЕ???
- Боже! Разве есть такое слово??? 8-О
- Ну нифига себе, жопа есть, а слова нету!!!!!
Інші анекдоти