Українські профтехучилища можуть зникнути

Українські профтехучилища можуть зникнути

Державний бюджет на 2016 рік децентралізував фінансування ПТУ, тому вони опинилися на мілині і можуть закритися. Реформа працює всього місяць, а 78 ПТУ уже на межі закриття. Новий держбюджет вивів ПТУ з підпорядкування Міносвіти, і тепер фінансувати училища мають місцеві бюджети. Але у багатьох випадках робити цього вони не можуть.

За словами заступника Міністра освіти і науки Павла Хобзея, для цього можуть бути дві причини: по-перше, міста не можуть впоратися з покладеним на них навантаженням. Є випадки, коли бюджет професійно-технічного закладу, який функціонує у місті, сягає мало не половини бюджету самого міста. По-друге, влада на місцях наразі має багато нагальних проблем, яким надає перевагу перед питаннями освіти.

Таким чином, навчальні заклади опиняються без грошей, а відповідно, і без зарплат, стипендій, харчування.«Зараз ми активно шукаємо шляхи вирішення проблеми. Зокрема, намагаємося домогтися виділення додаткових субвенцій. Також можемо запропонувати компромісний варіант. Якщо у навчальному закладі 70% учнів живуть у місті, де знаходиться заклад, то фінансувати його має це місто, якщо ж менше – його варто вивести на обласний рівень», – повідомив також заступник міністра.

Міністерство фінансів пообіцяло, що розгляне ситуацію з фінансуванням ПТУ за підсумками першого кварталу 2016-го року, і ухвалить відповідне рішення. МОН також ще не певне, як вирішувати ситуацію, і поки що, «хоча б на перші два місяці», намагатиметься знайти гроші для профтехучилищ спільно з обласними райадміністраціями.

Нагадаємо, представники ПТУ та профспілок 29 січня вийшли на пікет під Міносвіти, протестуючи проти знищення галузі професійно-технічних училищ.

За матеріалом Студвей.
Новини за темою:
  • Запрошуємо до участі у ІІІ Всеукраїнському конкурсі дитячо-юнацької творчості "Платформа талантів"
  • Стартував Всеукраїнський тиждень дитячого читання — 2024
  • Запрошуємо до участі у ІІ Всеукраїнському конкурсі дитячо-юнацької творчості "Мій весняний дивограй"
  • Розпочався Всеукраїнський проєкт «Енергоефективність та екологія для школярів»
  • В українських школах можуть запровадити новий предмет
 02.02.2016 11:41
 

Навігація

Як знайти реферат? Як написати реферат? Як оформити реферат? Перекладач Перевірка правопису Дошка оголошень Пошук по сайту Статистика Топ 20 Допомога проекту Порекомендувати сайт Авторські права Зворотний зв’язок Підписка

Дозвілля

Анекдоти Гороскопи Приколи Карти

Допоможи іншим

Довелося самому робити реферат? Є український підручник або методичка? Тоді допоможи іншим полегшити навчання, додай реферат або підручник у базу сайту.

Анекдот

Латвия обратилась к России с требованием пересмотреть результаты Второй
мировой войны. Россия предложила перепоказать....

Інші анекдоти