Лауреати Шевченківської премії виплатять львівському історику 40 тис. грн за плагіат Русская версия

Лауреати Шевченківської премії виплатять львівському історику 40 тис. грн за плагіат

Обвинувачені у плагіаті лауреати Шевченківської премії Роман Горак та Микола-Ярослав Гнатів уклали мирову угоду з львівським істориком Ігорем Чорноволом та визнали, що у багатотомному дослідженні "Іван Франко" використали праці історика без посилання. Про це IA ZIK повідомили в адвокатському об’єднанні "Матвіїв і партнери".

Відповідно до повідомлення, розгляд спору тривав чотири роки і завершився 3 червня 2015 року.

Нагадаємо, що ще 23 березня 2011року адвокат Ігоря Чорновола подала в Галицький районний суд позовну заяву до авторів багатотомної розвідки про життя та творчість Івана Франка, Романа Горака та Миколи-Ярослава Гнатів, за написання якої вони отримали Національну премію України імені Тараса Шевченка.

Як стверджував Чорновол, цілі сторінки з тому шостого "В поті чола" (2006) книги "Іван Франко" дослівно списані з його монографії "Польсько-українська угода 1890-1894 рр." (2000). Доводи Ігоря Чорновола підтверджені висновком експерта за результатами судової експертизи об’єктів інтелектуальної власності, який був розглянутий в судовому засіданні 3 квітня 2015 року.

"Після чотирьох років судового процесу, лауреати Шевченківської премії Роман Горак та Микола-Ярослав Гнатів запропонували львівському історику Ігорю Чорноволу укласти з ними мирову угоду.

Згідно з нею, вони зобов’язуються виплатити Чорноволу компенсацію за порушення авторського права у розмірі 40 тис. грн, а також, упродовж одного місяця опублікувати текст в періодичній газеті "Львівська газета", впродовж 2015 року – в "Науковому віснику" (вісник Львівського літературно-меморіального музею Івана Франка у м. Львові) та часописі Інституту українознавства ім. І.Крип’якевича НАН України "Новітня доба", яким визнають, що під час створення тому шостого "В поті чола" десятитомної біографії Івана Франка використали фрагменти монографії "Польсько-українська угода 1890-1894 рр." авторства Чорновола І.П. без зазначення посилань та його імені як автора", – повідомили в адвокатському об’єднанні.

Водночас, підписанням цієї мирової угоди, львівський історик Чорновол І.П. відмовився від вимог про заборону на перевидання шостого тому "В поті чола", проте Горак Р.Д. та Гнатів М.-Я.М. зобов’язані здійснити відповідні посилання на вищевказану монографію позивача. А також Ігор Павлович погодився, що не буде здійснювати жодних публікацій в засобах масової інформації чи мережі інтернет зі звинуваченнями лауреатів у плагіаті.

Раніше Ігор Чорновол вимагав від Романа Горака та Миколи-Ярослава Гнатіва розмістити публікацію про допущене порушення авторського права, заборонити перевидання шостого тому "В поті чола" десятитомної біографії І.Франка, компенсацію за порушення авторського права у розмірі 265800 грн, стягнути штраф з відповідачів у розмірі 10 відсотків присудженої суми та моральну шкоду в розмірі 1 грн.

За матеріалом ЗІК.
Новини за темою:
  • 12 лютого у Києві нагородять переможців і лауреатів Другого всеукраїнського конкурсу радіоп’єс
  • 12-річний Андрій Жовтоног отримав премію у номінації "Дитяча мужність"
  • 14 грудня у Львівському інституті менеджменту стартує програма MBA Executive Management
  • 14 листопада у Львівському інституті банківської справи пройде "круглий стіл" "Відкрий очі, щоб побачити"
  • 14-15 квітня у Львівському національному університеті відбудеться всеукраїнська наукова конференція
 10.06.2015 20:05
 

Навігація

Як знайти реферат? Як написати реферат? Як оформити реферат? Перекладач Перевірка правопису Дошка оголошень Пошук по сайту Статистика Топ 20 Допомога проекту Порекомендувати сайт Авторські права Зворотний зв’язок Підписка

Дозвілля

Анекдоти Гороскопи Приколи Карти

Допоможи іншим

Довелося самому робити реферат? Є український підручник або методичка? Тоді допоможи іншим полегшити навчання, додай реферат або підручник у базу сайту.

Анекдот

Два глухонемых беседуют жестами:
- Эй, ты че меня на х%й послал?
- Не-а. я просто яйцо почесал...

Інші анекдоти