А. Ревенко пропонує створити постійно діючу Раду науково-технологічного розвитку України при... Русская версия

Народний депутат від "УДАРу" Анатолій Ревенко, якого нещодавно обрано головою підкомітету з питань вищої освіти та інтелектуальної власності Комітету Верховної Ради з питань науки і освіти, пропонує запозичити передовий світовий досвід країн, які стали на інноваційний шлях розвитку, і створити постійно діючу Раду науково-технологічного розвитку України при Прем’єр-міністрові України.

Виступаючи на Парламентських слуханнях "Про стан та законодавче забезпечення розвитку науки та науково-технічної сфери держави", які відбулися 2 липня, він наголосив: "Слухання яскраво показують, скільки нагальних болючих питань накопичилось в науково-технічній сфері України. Це не тільки розпорошеність системи управління і фінансових ресурсів на науку по багатьох розпорядниках, не тільки майже енциклопедичний перелік пріоритетів як наукових, так і інноваційних, не тільки зруйноване інноваційне законодавство…і цих "не тільки" можна перелічувати ще багато. Головне – результат: наука не стала дієвим важелем розвитку економіки".

І тут, на думку Анатолія Ревенка, вчорашнього науковця, кандидата економічних наук, справа не в грошах, а в відсутності загальнодержавної чіткої, прозорої і ефективної системи управління науково-технічною сферою.

Хто в країні відповідає за науку? – запитує він. – МОН? Національна Академія наук? Галузеві академії чи міністерства? Відповідь невтішна – у семи няньок дитя без ока. От такий і результат. Тягаємо рядно з одного боку в інший, а рядно – діряве!

Мені здається, прийшов час рішучих дій, але дій професійних і зважених, – переконаний ударівець. – Перш за все, потрібна політична воля до трансформації цієї надважливої галузі в ефективний чинник економічного зростання. Сьогоднішній Уряд має політичну волю до реформування країни. Але епізодичними слуханнями ми не вирішимо питання – необхідна копітка, постійна робота по багатьох напрямках. Передовий світовий досвід країн, які стали на інноваційний шлях розвитку, підказує необхідність створення на найвищому рівні постійно діючої Ради з науково-технологічного розвитку держави. Такі ради працюють на рівні прем’єр-міністрів в Австрії, Фінляндії, та ін. Рішення там приймаються не інтуїтивні, як це трапляється у нас, а науково-обгрунтовані, всебічно прораховані.

У зв’язку з цим Анатолій Ревенко вніс пропозицію: Уряду разом з Комітетом Верховної Ради України з питань науки і освіти створити постійно діючу Раду з науково-технологічного розвитку України при Прем’єр-міністрові України.

Крім цього, народний депутат наголосив на необхідності повернення Державної служби інтелектуальної власності до системи Міносвіти, звідки Уряд Азарова її забрав і передав Мінекономрозвитку.

"Минулий Уряд зробив супер-новацію і відірвав інтелектуальну власність від того, хто її продукує! – заявив голова підкомітету. – Відірвав від науковця, від того, хто займається інноваційною діяльністю, розірвав абсолютно зрозумілий логічний ланцюг в управлінні науково-технічною діяльністю. Абсурдність цих дій підкреслюється самим Положенням про Мінекономрозвитку, яким передбачено, що дане Міністерство "є головним органом у системі центральних органів виконавчої влади з формування та забезпечення реалізації державної політики, зокрема, у сферах торгівлі та інтелектуальної власності".

Спільне між цими двома сферами простежується важко. Бо інтелектуальний продукт є результатом ефективної наукової діяльності, а трансформований в інтелектуальну власність, він є надбанням науковця. Продаж ліцензій на цю інтелектуальну власність, укладання договорів трансферу на розроблені технології, може стати одним із вагомих елементів економічного зростання країни і, водночас, фінансового забезпечення самого науковця.

Логіка Уряду, його пріоритети тепер всім зрозумілі. Але сьогодні слід виправляти одне з його абсурдних рішень", – переконаний Анатолій Ревенко.

За матеріалом Комітет ВР з питань науки і освіти.
Новини за темою:
  • Депутати запропонували дати церковникам право засновувати школи
  • В.Семиноженко хоче створити Школу наукової журналістики
  • Вчителька В.Януковича запропонувала М.Азарову кандидатуру міністра освіти
  • Студентам та аспірантам Львова пропонують зареєструватися у базі для роботодавців
  • Львівська ОДА пропонує ВНЗ залучати студентів до приймальних комісій
 08.07.2014 10:02
 

Навігація

Як знайти реферат? Як написати реферат? Як оформити реферат? Перекладач Перевірка правопису Дошка оголошень Пошук по сайту Статистика Топ 20 Допомога проекту Порекомендувати сайт Авторські права Зворотний зв’язок Підписка

Дозвілля

Анекдоти Гороскопи Приколи Карти

Допоможи іншим

Довелося самому робити реферат? Є український підручник або методичка? Тоді допоможи іншим полегшити навчання, додай реферат або підручник у базу сайту.

Анекдот

- Слышь мужик, заправляйся быстрей, у тебя есть последний шанс заправиться по 25 центов за литр...
Мужик ясное дело без слов бежит за запасной канистрой. Заправился, значит, садится в машину, а самого интерес гложет. Слышь, говорит он первому, а завтра почем будет.
- А завтра по 20 центов за литр.
Інші анекдоти