Астрономи: Всесвіт страждає від дефіциту темної матерії Русская версия

Астрономи: Всесвіт страждає від дефіциту темної матерії

Російські астрономи виявили значний брак темної матерії у місцевому Всесвіті – в області радіусом близько 150 мільйонів світлових років її виявилось майже утричі менше, ніж передбачає загальноприйнята космологічна теорія, що вчені пояснюють присутністю згустків темної матерії, ніяк не пов’язаних з галактиками.

Ігор Караченцев і його колеги зі Спеціальної астрофізичної обсерваторії (САО) Російської академії наук (РАН), де встановлений найбільший в РФ шестиметровий телескоп БТА, досліджували галактики місцевого надскупчення розташовані на відстані до 10 мегапарсек (32,6 мільйона світлових років). Учені склали каталог з 872 галактик, причому половина з них була відкрита в САО.

"Ми виділяли угрупування галактик – від подвійних, потрійних систем, до скупчень. Потім оцінювали масу по величині внутрішніх рухів. Далі ми підсумовували один за іншим всі маси, які є в цьому об’ємі, потім врахували, що 48% галактик не входять в угрупування. І отримували сумарну масу всіх галактик", – сказав Караченцев.

Виявилось, що в об’ємах від 1 до 50 мегапарсек (від 3,3 до 163,1 мільйонів світлових років) спостерігається істотний брак маси. "На всіх цих масштабах ми не добираємо по відношенню до тієї оцінки темної матерії, яка декларується в стандартній космологічній моделі", – сказав учений.

Згідно загальноприйнятої космологічної моделі CDM, на долю темної матерії, таємничої субстанції, яка проявляє себе лише через гравітацію, припадає близько 26,8% маси Всесвіту, а на долю звичайної матерії – 4,9%. Ці групи Караченцева показують, що в околицях нашої галактики темної матерії приблизно утричі менше, ніж повинно бути.

Одне з пояснень цієї невідповідності полягало в тому, що наше надскупчення знаходиться усередині гігантського "войда", порожнечі зі зниженим вмістом темної матерії. Проте воно не відповідає спостереженням – на 300 мегапарсек в будь-який бік розподіл галактик залишається однаковим. Не витримує критики і припущення про гігантські "крила" з темної матерії.

"Мабуть, та парадигма, що розподіл темної матерії відповідає розподілу "світлої" не дуже стикується з реальними даними. Найімовірніше, що дві третини темної матерії знаходяться за межами скупчень. Або це згустки, або це рівномірна субстанція, типу океана", – говорить Караченцев.

За матеріалом РИА "Новости".
Новини за темою:
  • У Німеччині зростає дефіцит вчителів початкових шкіл
  • Астрономи анонсували появу «кривавого» cупермісяця
  • ЮНЕСКО: глобальний дефіцит вчителів в усьому світі
  • Астрономи знайшли зірку-алмаз розміром з Землю
  • NASA і ESA опублікували найбільш повну фотографію Всесвіту
 10.09.2013 09:56
 

Навігація

Як знайти реферат? Як написати реферат? Як оформити реферат? Перекладач Перевірка правопису Дошка оголошень Пошук по сайту Статистика Топ 20 Допомога проекту Порекомендувати сайт Авторські права Зворотний зв’язок Підписка

Дозвілля

Анекдоти Гороскопи Приколи Карти

Допоможи іншим

Довелося самому робити реферат? Є український підручник або методичка? Тоді допоможи іншим полегшити навчання, додай реферат або підручник у базу сайту.

Гороскоп на сьогодні

Скорпіон (24.10 - 22.11) Скорпіон (24.10 - 22.11)

Сегодня у Скорпионов будет значительный прилив энергии. Стоит использовать ее для достижения целей и преодоления препятствий, которые встречаются на пути. Будьте готовы действовать и не бояться... далі

Інші гороскопи