Повна пересадка голови стане можливою Русская версия

Повна пересадка голови стане можливою

Доктор групи перспективної нейромодуляціі Серхіо Канаверо з італійського Турина випустив статтю, в якій стверджує, що людство наблизилося до трансплантації голови.

У 70-х роках минулого століття вчені вже експериментували з макаками-резус, модельними тваринами. Вони змогли пересадити їм голову, однак мавпи залишилися паралізованими на все життя нижче шиї і лише деякі їх органи працювали більш-менш нормально.

Минулого тижня з’явилася публікація, в якій вчені університету Кейс Вестерн Резерв (Case Western Reserve University) і Клініки Клівленда (Cleveland Clinic) продемонстрували, що у щурів з ушкодженнями спинного мозку (як після пересадки голови) вдалося відновити діяльність сечового міхура.

Операція була дуже схожа до тієї, що не допомогла макакам. Температуру тіла тварин знизили до мінімально можливої (12-15 °C), потім їм штучно зупинили серце, і хірурги з’єднали стільки нейронних зв’язків, скільки змогли.

Матрицю для відновленого спинного мозку створювали з нервових волокон, отриманих з ребер гризунів. Закріплюючим матеріалом виступив білок фібрин, який бере участь в утворенні тромбів у крові

Також використовувалися деякі хімічні речовини, які стимулювали зростання нейронів і рубцювання тканин. Через півроку звірята повернули собі контроль над роботою сечового міхура (хоча так і не навчилися ходити). А це, на думку вчених, говорить про те, що відновлення зв’язків спинного мозку все ж сталося.

Найскладніше з технічної точки зору в трансплантації голови з’єднати спинний мозок донора і реципієнта. Я вважаю, що тільки зараз з’явилася технологія, яка дозволяє зробити подібне", – пише Канаверо в статті. Однак вартість такої процедури навіть у найкращому випадку буде коштувати не менше 10 мільйонів євро.

За матеріалом ТСН.
Новини за темою:
  • Учені випробували дистанційне управління генами
  • У вищих навчальних закладах Афганістану розпочалися вступні іспити
  • Англійську школярку не пускали на заняття через поголену голову
  • На адронному колайдері встановлено світовий рекорд температури
  • Пакистанська школярка - кандидат на премію Сахарова
 04.07.2013 12:07
 

Навігація

Як знайти реферат? Як написати реферат? Як оформити реферат? Перекладач Перевірка правопису Дошка оголошень Пошук по сайту Статистика Топ 20 Допомога проекту Порекомендувати сайт Авторські права Зворотний зв’язок Підписка

Дозвілля

Анекдоти Гороскопи Приколи Карти

Допоможи іншим

Довелося самому робити реферат? Є український підручник або методичка? Тоді допоможи іншим полегшити навчання, додай реферат або підручник у базу сайту.

Гороскоп на сьогодні

Риби (19.02 - 20.03) Риби (19.02 - 20.03)

Сегодня Рыбам стоит подумать о себе любимом и выбрать отдых, а не трудную работу. Но даже если от нее невозможно сейчас отвертеться, беритесь за легкие дела, которые для вас – раз плюнуть. Гороскоп... далі

Інші гороскопи