Древні люди "крали" мамонтів у левів Русская версия

Древні люди
Знахідка в Сибіру (РФ) викопного дитинчати мамонта, яка добре збереглася, показує, що древні люди "крали" мамонтів у левів, які полювали на них, стверджують учені.

У березні 2012 року вчені завершили первинне дослідження замороженого мамонта, названого Юка на честь села Юкагір в Якутії (РФ), де його і знайшли. Бернард Бьюїгс з організації Mammuthus придбав його у якутських мисливців за мамонтовою кісткою.

Рани на тілі дитинчати мамонта свідчать, що до його смерті могли бути причетні і леви, і люди.

"Вже зараз можна говорити про драматичні свідоцтва битви не на життя, а на смерть між дитинчам мамонта Юкою та хижаками, ймовірно, левами", - вважає провідний експерт з вивченню мамонтів, професор Університету штату Мічіган (США) Даніел Фішер.

"Є натяки, що, можливо, люди відібрали здобич у левів на ранній стадії полювання", - говорить він.

Якщо подальші дослідження Бьюїгса, професора Фішера та їх колег з Якутська підтвердять ці висновки, то мамонт Юка виявиться в цій частині світу першою викопною знахідкою, що демонструє ознаки взаємодії тварин та древніх людей.

Аналіз зубів і бивнів Юки показав, що їй було близько двох з половиною років, коли вона померла.

Дослідження кісток вимерлих тварин є найбільш поширеним способом їх вивчення, оскільки ці частини тіла зберігаються набагато довше, ніж м’які тканини, такі як м’язи, шкіра та внутрішні органи.

Проте велика частина м’яких тканин Юки, а також її шерсть залишилися практично незайманими, добре зберігшись у вічній мерзлоті, протягом, можливо, більше 10 тисяч років.

Вражаюче, що у Юки виявили світлу шерсть, сказав доцент кафедри екології й еволюційної фізіології в Університеті Манітоби (Канада) Кевін Кемпбелл.

Леви, які, ймовірно, атакували дитинча мамонта, є вимерлим підвидом африканського лева, відомим як євразійські печерні леви (Panthera Leo spelea), що жили у той же час, що і мамонти.

Окрім слідів нападу левів на тілі Юки виявлено "довгий прямий розріз, який тягнеться від голови до середини спини", а також "дуже незвичайні порізи" на шкірі і "зубчастий розріз" на правому плечі, які могли залишити "пиляючі рухи людського інструменту", відзначає професор Університету штату Мічіган Д.Фішер.

За матеріалом BBCrussian.com.
Новини за темою:
  • Стало відомо, від чого залежить рівень інтелектуальних здібностей людини
  • Штучний інтелект переміг людину у завданні на розуміння прочитаного матеріалу
  • Підвищений рівень вологості негативно вплине на здоров’я людей, – науковці
  • Вчені виявили свідчення щодо перших людей, які колонізували Північну Америку
  • Пристрасть до алкоголю у людей виникла у процесі еволюції, – дослідження
 05.04.2012 12:27
 

Навігація

Як знайти реферат? Як написати реферат? Як оформити реферат? Перекладач Перевірка правопису Дошка оголошень Пошук по сайту Статистика Топ 20 Допомога проекту Порекомендувати сайт Авторські права Зворотний зв’язок Підписка

Дозвілля

Анекдоти Гороскопи Приколи Карти

Допоможи іншим

Довелося самому робити реферат? Є український підручник або методичка? Тоді допоможи іншим полегшити навчання, додай реферат або підручник у базу сайту.

Гороскоп на сьогодні

Стрілець (23.11 - 21.12) Стрілець (23.11 - 21.12)

Сегодня Стрельцам повезло – день для них достаточно оптимистичный. Они будут заряжать окружающих хорошим настроением. Возможно, появится ощущение вдохновения и желание исследовать новое. Планируйте... далі

Інші гороскопи