Я.Болюбаш: Українські ВНЗ можуть отримати чітку типологізацію Русская версия

Я.Болюбаш: Українські ВНЗ можуть отримати чітку типологізацію
Урядовий проект Закону України "Про вищу освіту", розробка основних положень якого почалася ще в лютому 2008 року, пропонує ввести чітку типологізацію українських ВНЗ. Це допоможе ще на крок наблизити українську систему освіти до загальноєвропейських стандартів. Про це розповів директор Департаменту вищої освіти Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України Ярослав Болюбаш у прямому ефірі програми "У центрі уваги" на каналі "Київ".

"Це не нові типи, вони були у нас, вони зрозумілі світові. На сьогоднішній день ми маємо ВНЗ 1, 2, 3, 4 рівня акредитації. Поки вимовиш ці слова, мова заплітається. Йде чітка типологізація: університет як багатопрофільний, академія як одно- або двопрофільна, готують рівні бакалавра, магістра, доктора філософії, доктора наук. Далі слідують коледжі, які готуватимуть виключно бакалаврів. Коледжами можуть стати 120 інститутів, які на сьогодні функціонують і навіть університети, і професійні коледжі - це практично нинішні технікуми і нинішні коледжі. До речі, така практика дворічних коледжів, аналог нашим названим професійним, існує і в Європі, і в Америці. Саме вони випускають молодших бакалаврів. У нас на сьогоднішній день закладені в законопроекті молодший спеціаліст, хоча можна спокійно назвати молодший бакалавр і уникнути поняття фахівець", - повідав Ярослав Болюбаш.

Він також зазначив, що новий закон дозволить стати більш зрозумілими закордоном, мати можливість продовжити навчання, працювати в інших країнах відповідно до отриманої освіти, а не маючи вищу освіту виконувати технічні роботи, а також стати Україні більш привабливою для навчання іноземців.

За матеріалом Хрещатик.
Новини за темою:
  • В українських школах вводять курси "Цікава екологія" та "Корисні навики"
  • У Запорізькому національному університеті відбувся другий фестиваль української пісні
  • Найкращі вихованці українських інтернатів у червні поїдуть на тиждень до Туреччини
  • УПЦ Московського патріархату хоче ввести в українських школах православну освіту
  • Українці читають англійську Вікіпедію частіше за українську
 03.02.2012 12:54
 

Навігація

Як знайти реферат? Як написати реферат? Як оформити реферат? Перекладач Перевірка правопису Дошка оголошень Пошук по сайту Статистика Топ 20 Допомога проекту Порекомендувати сайт Авторські права Зворотний зв’язок Підписка

Дозвілля

Анекдоти Гороскопи Приколи Карти

Допоможи іншим

Довелося самому робити реферат? Є український підручник або методичка? Тоді допоможи іншим полегшити навчання, додай реферат або підручник у базу сайту.

Прикол №262

Випадковий прикол
Інші приколи