Учені об’єднали три види трицератопсів в один Русская версия

Учені об’єднали три види трицератопсів в один
Три окремі види трицератопсів - самі трицератопси, недоцератопси і торозаври - виявилися представниками одного і того ж виду на різних етапах життя, що стало причиною їх злиття в один загальний вид, заявляють палеонтологи в статті, опублікованій в журналі PLoS ONE.

Трицератопси та їх найближчі родичі належать до сімейства цератопсид - рогатих травоїдних динозаврів середини і кінця крейдяного періоду. У цих тварин був товстий череп і арсенал з декількох твердих рогів, що дозволяли їм відбиватися від нападів хижих ящерів.

Джон Сканелла (John Scanella) і його колега Джон Хорнер (John Horner) з університету штату Монтана (США) проаналізували будову черепа і рогів в одного з рідкісних видів трицератопсів - недоцератопса (Nedoceratops hatcheri), єдиний череп якого було знайдено й описано відомим палеонтологом Чарльзом Маршем (Charles Marsh) в кінці 19 століття.

Сканелла і Хорнер послідовно проаналізували всі відмінні риси в будові черепа, відрізняючі недоцератопсів від інших ящерів з сімейства цератопсид, порівнявши їх з невеликими відмінностями в будові скам’янілостей "звичайних" трицератопсів.

Наприклад, слабкий контакт між носовим рогом, що не зберігся, і кісткою черепа вчені пояснюють тим, що носій цього черепа міг втратити свій ріг ще в ранньому віці, до того як він "приріс" до кістки носа. Форма верхніх рогів тварини могла мінятися впродовж всього життя - як в результаті природних процесів, так і через сутички з хижаками або конкурентами під час шлюбних ігор.

Невеликі отвори в кістяному "щиті" динозавра, не характерні для скам’янілих рештків трицератопса, зустрічаються на черепах іншого, крупнішого виду цератопсид - торозаврів (Torosaurus latus). Сканелла і Хорнер припускають, що недоцератопси насправді є проміжною ланкою в житті єдиного виду рогатих динозаврів - між "юними" трицератопсами і "літніми" торозаврами.

Інші особливості в будові черепа схожим чином спостерігаються при порівнянні з трицератопсами і торозаврами. На підставі цього автори статті пропонують злити всі три види цератопсид в один єдиний вид - трицератопс.

На думку палеонтологів, відмінності в будові рогів і черепа пояснюються тим, що в процесі дорослішання і старіння внутрішня структура і будова черепа рептилії помітно міняється. Це і стало причиною величезної кількості різновидів цератопсид і великого числа "помилкових" видів рогатих динозаврів, не вірно визначених ученими за останні два століття.

За матеріалом РИА "Новости".
Новини за темою:
  • Компанія Walmart пропонує своїм працівникам вищу освіту за один долар денно
  • Учені вперше виявили сліди бактерій в арктичному снігу
  • Україна і Угорщина дійшли згоди щодо статті 7 Закону «Про освіту»
  • Медики запустили серце через сім годин після його зупинки
  • Вчені винайшли «годинник», який визначає час смерті
 15.12.2011 11:46
 

Навігація

Як знайти реферат? Як написати реферат? Як оформити реферат? Перекладач Перевірка правопису Дошка оголошень Пошук по сайту Статистика Топ 20 Допомога проекту Порекомендувати сайт Авторські права Зворотний зв’язок Підписка

Дозвілля

Анекдоти Гороскопи Приколи Карти

Допоможи іншим

Довелося самому робити реферат? Є український підручник або методичка? Тоді допоможи іншим полегшити навчання, додай реферат або підручник у базу сайту.

Анекдот

Первая брачная ночь. Жених ведет невесту в спальню.
- Ты знаешь, дорогая, это хорошо, что ты не отдалась мне до свадьбы.
Я должен признаться, иначе, я бы, пожалуй, на тебе не женился.
- А то я не знала?! Сколько уже мужиков меня так кидануло, пока я не сообразила, в чем тут дело!
Інші анекдоти